Van Risico naar Remedie: De Kracht van Natuurlijke Deodorant

Van Risico naar Remedie: De Kracht van Natuurlijke Deodorant

In een wereld die steeds meer neigt naar biologisch eten, duurzame mode en eco-vriendelijke transportmiddelen, wordt het belang van het kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten vaak over het hoofd gezien. Denk eens na: elke ochtend, voor je de deur uitgaat, gebruik je waarschijnlijk een scala aan producten op je huid - de grootste organen van je lichaam. Een van de meest gebruikte, maar minst besproken producten is deodorant. Velen van ons rollen of spuiten het automatisch op zonder echt stil te staan bij wat erin zit. Maar hebben we ooit echt de tijd genomen om te overwegen wat we dagelijks onder onze armen aanbrengen? Ben je bewust van de potentiële risico’s? Het lijkt allemaal wat ver gezocht voor sommige mensen…. In deze blogpost duiken we dieper in de wereld van deodorants, belichten we enkele zorgwekkende ingrediënten en laten we zien waarom natuurlijke alternatieven, zoals die met magnesium, een betere keuze kunnen zijn voor zowel onze gezondheid als het milieu.

Wat is een natuurlijke deodorant?

De term "natuurlijk" wordt in de cosmetica-industrie vaak gebruikt, maar wat betekent het echt als we het hebben over deodorants? Simpel gezegd, natuurlijke deodorants bevatten ingrediënten die zijn afgeleid uit de natuur, in tegenstelling tot synthetische of chemische stoffen. Ze zijn doorgaans vrij van parabenen, ftalaten, kunstmatige geurstoffen en ja, vaak ook aluminium – een controversieel ingrediënt waar we later op terugkomen.

De basis van veel natuurlijke deodorants zijn ingrediënten zoals kokosolie, sheaboter, baking soda (natriumbicarbonaat) en, in sommige gevallen, magnesium. In plaats van kunstmatige geurstoffen bevatten deze deodorants vaak essentiële oliën, die niet alleen een aangename geur geven, maar ook antiseptische en antibacteriële eigenschappen kunnen hebben.

Het grootste verschil tussen conventionele en natuurlijke deodorants? Natuurlijke deodorants bevatten geen antitranspiranten. In plaats van het blokkeren van zweet, zoals antitranspiranten doen, neutraliseren natuurlijke deodorants de geur en absorberen ze vocht, waardoor je je fris voelt zonder de natuurlijke detoxificerende processen van je lichaam te verstoren.

Dutch shaman deodorant

Waarom Magnesium?

Magnesium, een essentieel mineraal dat in de natuur voorkomt, heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen in de wereld van natuurlijke verzorging - en met goede reden. Hier zijn enkele punten die het belang van magnesium in natuurlijke deodorants benadrukken:

 • Natuurlijke geurbestrijder: Magnesium helpt ongewenste lichaamsgeuren te neutraliseren. In plaats van simpelweg de geur te maskeren zoals sommige commerciële deodorants doen, gaat magnesium rechtstreeks naar de bron van de geur, namelijk de bacteriën, en helpt het hun groei te verminderen.
 • Balans voor de huid: Onze huid heeft een bepaalde pH-waarde die in balans moet zijn om gezond te blijven. Magnesium helpt de pH-balans van de huid onder de oksels te reguleren, waardoor het een minder gunstige plek wordt voor bacteriën om te groeien.

Gezondheidsvoordelen: Magnesium staat bekend om zijn talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder ondersteuning van spierfunctie, vermindering van vermoeidheid en bevordering van een goede nachtrust. Hoewel de absorptie van magnesium via de huid (transdermaal) onderwerp van onderzoek blijft, geloven velen dat het aanbrengen van magnesiumrijke producten op de huid kan bijdragen aan de algehele magnesiuminname van het lichaam.

In een tijd waarin consumenten steeds bewuster worden van wat ze op hun lichaam aanbrengen, komt magnesium naar voren als een ster in natuurlijke verzorgingsproducten. Het biedt een effectieve en gezonde manier om fris te blijven, zonder afbreuk te doen aan de gezondheid.

De problemen met Aluminium in deodorants

Aluminiumzouten zijn al decennia een standaard ingrediënt in veel conventionele deodorants en antitranspiranten. Hun primaire functie? Het tijdelijk "dichtknijpen" van de zweetkanalen om de stroom van zweet naar het huidoppervlak te verminderen. Maar zoals met veel dingen in het leven, kan wat handig is op korte termijn ongewenste consequenties hebben op de lange termijn.

 • Een korte geschiedenis: De populariteit van aluminium in deodorants begon in de vroege 20e eeuw. De effectiviteit in het verminderen van zweet maakte het een go-to keuze voor fabrikanten. Maar zoals met veel chemische stoffen die destijds werden geïntroduceerd, was het langetermijneffect op de menselijke gezondheid niet volledig onderzocht.
 • Potentiële gezondheidszorgen:
  • Verband met ziektes: Er zijn studies geweest die suggereren dat er een verband kan bestaan tussen aluminium en bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder borstkanker en Alzheimer's. Hoewel deze onderzoeken geen definitief causaal verband hebben aangetoond, hebben ze wel genoeg zorgen geuit om een herbeoordeling van het gebruik van aluminium in persoonlijke verzorgingsproducten te rechtvaardigen.
  • Huidirritaties: Aluminium kan voor sommige mensen huidirritaties of allergische reacties veroorzaken, vooral als het wordt aangebracht op vers geschoren huid.
 • Milieuoverwegingen: Naast de potentiële gezondheidsrisico's zijn er ook zorgen over de impact van aluminium op het milieu. Het mijnbouwproces voor aluminium is energie-intensief en kan schade toebrengen aan natuurlijke habitats. Bovendien kan het afspoelen van aluminium uit deodorants in de waterwegen terechtkomen, wat gevolgen kan hebben voor aquatische ecosystemen.

Met zoveel zorgen rondom aluminium, wenden steeds meer mensen zich tot alternatieven. Natuurlijke deodorants, die geen aluminium bevatten, bieden een veiligere en meer milieubewuste keuze voor diegenen die zich fris willen voelen zonder mogelijke compromissen.

Voordelen van het kiezen van een natuurlijke deodorant zonder aluminium:

In het licht van de groeiende zorgen rondom aluminium en andere synthetische ingrediënten in conventionele deodorants, komen natuurlijke alternatieven steeds meer in de schijnwerpers te staan. Maar wat maakt deze alternatieven zo aantrekkelijk?

 • Gezondere huid: Zonder de aanwezigheid van agressieve chemicaliën zoals aluminium, krijgt de huid de kans om te ademen en zijn natuurlijke processen uit te voeren. Ingrediënten zoals kokosolie en sheaboter, vaak gevonden in natuurlijke deodorants, voeden en hydrateren de huid, waardoor het zacht en soepel blijft.
 • Minder kans op irritatie: Zonder aluminium en andere irriterende stoffen is er een verminderde kans op huidreacties zoals roodheid, jeuk en uitslag. Dit is vooral voordelig voor mensen met gevoelige huid.
 • Milieuvriendelijk: De ingrediënten van natuurlijke deodorants zijn meestal biologisch afbreekbaar en afkomstig uit duurzame bronnen. Bovendien, zonder schadelijke chemicaliën die in het water kunnen spoelen, dragen ze bij aan een minder vervuilende impact op onze ecosystemen.
 • Geen verstopte poriën: Aluminium in deodorants werkt door het tijdelijk blokkeren van de zweetkanalen. Door dit proces te vermijden, kunnen de poriën vrij ademen en functioneren, waardoor de kans op ophoping en mogelijke huidinfecties vermindert.
 • Ondersteunt de natuurlijke detoxificatie van het lichaam: Zweten is een natuurlijk proces waarmee ons lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Door een natuurlijke deodorant te kiezen, ondersteun je dit essentiële ontgiftingsproces.

Door te kiezen voor een natuurlijke deodorant zonder aluminium, investeer je niet alleen in je persoonlijke gezondheid, maar ook in de gezondheid van onze planeet. Het is een stap vooruit naar een bewustere en gezondere levensstijl.

Dutch shaman deodorant

De 'Dutch Shaman' Deodorant: Drie Unieke Varianten door Dennis Huizenga

Velen kennen Dennis Huizenga van Probreathing en zijn expertise in ademhalingsoefeningen en -technieken. Echter, buiten die kring, staat Dennis ook bekend als de 'alchemist', altijd bezig met het verkennen van kruiden en andere gezondheidsbevorderende producten. Zijn passie voor natuurlijke verzorging heeft geleid tot de creatie van de 'Dutch Shaman' deodorantlijn, verkrijgbaar in drie speciaal samengestelde varianten:

 • Sandelhout: Een favoriet onder veel mannen, deze versie straalt een diepe, houtachtige geur uit, ideaal voor diegenen die houden van een traditioneel mannelijke geur.
 • Lavendel: Geliefd bij veel vrouwen, de kalmerende en verkwikkende geur van lavendel maakt dit een perfecte keuze voor dagelijks gebruik.
 • Neutraal: Voor degenen die een subtiele aanpak prefereren, deze variant beschermt tegen ongewenste geurtjes zonder een overheersende geur achter te laten. Bovendien helpt het magnesium in de deodorant om het natuurlijke magnesiumgehalte van het lichaam op peil te houden.

Elk van deze unieke varianten van de 'Dutch Shaman' deodorant is niet alleen ontworpen om te beschermen tegen ongewenste geurtjes, maar ook om te zorgen voor de huid en het algehele welzijn.

Benieuwd waar je deze kunt kopen? De deodorants zijn beschikbaar in de Upgradejezelf store en voor internationale klanten in de Dutch Shaman Etsy store.

Terug naar blog